Przepis pochodzi stąd, prawdopodobnie natknęłam się na ten blog przeglądając forum cincin ;).
Składniki na placki:
·
2 średniej wielkości
cukinie
·
ok. 150 g fety
·
2 średniej wielkości
jajka
·
1 łyżka posiekanego
koperku (dodałam suszony ;))
·
1 łyżka posiekanej
świeżej mięty (dodałam suszoną ;))
·
2 łyżki mąki
·
1 cebula posiekana w
drobną kostkę
·
odrobina soli, świeżo
zmielony pieprz
·
odrobina oliwy do
smażenia (u mnie olej rzepakowy)
Cukinię ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie
cukinia powinna puścić soki.
Dokładnie ją odciskamy. Dodajemy pokruszoną fetę,
jajka, mąkę, cebulę, koperek i miętę. Mieszamy całość, przyprawiamy solą (pamiętamy, że feta już
jest słona sama w sobie, ja dodałam 3/4 łyżeczki soli i było ok ;)) i świeżo zmielony pieprz.
Placuszki smażymy na
natłuszczonej patelni. Jeśli placuszki będą się trudno przewracać i rozpadać, należy dodać
jeszcze odrobinę mąki.
Smażymy z każdej
strony aż będą rumiane i miękkie.
Składniki na sos jogurtowy:
·
pół małego kubeczka
jogurtu greckiego
·
1 łyżka majonezu
·
1 łyżka posiekanego
szczypiorku (ja nie dodałam, po prostu nie miałam ;))
·
odrobina soli, świeżo
zmielonego pieprzu
·
1 ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
Wszystkie składniki
razem mieszamy.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz